Celtic på tabelltoppen!
27.08.2016
Celtic inntok tabelltoppen etter å ha slått sin argeste rival de siste sesongene - Aberdeen - med konfortable 4-1. Den nye nederlandske målvakten Dorus de Vries fikk sin debut for Celtic i ettermiddag. I forhold til laget som startet mot Hapoel Beer Sheva på onsdag gjorde Brednan Rodgers tre endinger.  Erik Sviatchenko og Tom Rogic også tilbake i laget. Gledelig var det at publikum for alvor har kommet tilbake på Celtic Park - i ettermiddag var det imponerende 57.785 innenfor portene! Celtic har åpnet den hjemlige ligaen med tre strake seiere over gode motsandere som Hearts, St Johnstone og Aberdeen og har tidvis vist meget godt spill. Dette var også tilfellet i ettermiddag og da spesielt i 1. omgang hvor Celtic dominerte fullstendig og burde ha ledet med mer enn et mål til pause. Aberdeens utligning kom ut av intet og var lagets eneste avslutning på mål før pause.

Leigh Griffiths stod bak Celtics første målsjanse med et godt langskudd etter åtte minutters spill. Like etter var det Rogic som beviste at han også kan skyte, men ballen gikk dessverre i tverrliggeren. Celtic fikk lønn for strevet etter 13 minutter da Griffiths mottok en god ball fra James Forrest, satte ballen like under tverrliggeren og utagbart for Aberdeens målvakt Joe Lewis. Etter målet hentet Griffiths en trøye med teksten "RIP Kieran 13" og holdt den opp foran publikum. En flott gest av Griffiths for å hedre den 13 år gamle Celtic-supporteren Kieran McDade som tragisk døde på fotballtrening for noen dager siden. Celtic fortsatte presset og James Forrest misbrukte en god målsjanse midtveis i omgangen etter forabeid av Scott Sinclair. Som nevnt innledningsvis utlignet Aberdeen totalt mot spillets gang etter 33 minutter ved Adam Rooney. Kolo Toure fikk ikke klarert ballen skikkelig og alene med de Vries gjorde ikke Rooney noen feil. de Vries holdt på å tabbe seg ut like etter med en håplås klarering, men Toure ryddet opp i situasjonen. Tre minutter før hvilen gikk Celtic opp til 2-1 ved Forrest. Banens bestemann Tom Rogic skapte målet med et godt raid og sendte en presis stikkball til Forrest. Like før pause var ikke Griffiths´avslutning presis nok etter at han ble spilt fri av Mikael Lustig.

Aberdeen startet 2. omgang langt bedre og presset Celtic innledningvis, men var ikke presise nok foran målet til de Vries. Det var Celtic som hadde den første målsjansen etter pause ved Sinclair. Kieran Tierney dro seg fri på venstresiden og fant Sinclair med en presis pasning - skuddet fra engelskmannen gikk via Aberdeens Ash Taylor og til hjørnespark. Ved første øyekast så avklaringen fra Taylor uten som en "hands", men dommer Bobby Madden gjorde nok rett da han ikke blåste straffespark. Rodgers gjorde to bytter ti minutter inn i omgangen -  inn kom Moussa Dembele og publikumsynlingen Patrick Roberts for målscorene Griffiths og Forrest. Roberts tok umiddelbart tak i kampen og skapte farligheter med sin store og gode teknikk. Seinere i omgangen ble Scott Browns gode skudd langskudd ble blokkert og Nir Bitton var nære å sette returen i nettet. Kampen så ut til endte 2-1 til Celtic, men tre minutter før slutt felte Mark Reynolds Sinclair inne i straffefeltet. Reynolds fikk sitt andre gule kort og Sinclair satte selv inn straffesparket. På overtid økte Celtic til 4-1 på et meget godt slått frispark av Tom Rogic.

Neste helg er det landskamper (VM kvalifiering) og Celtic spiller ikke før Rangers kommer på besøk 10. september. Deretter følger kamper i Champions League, men først skal det bli spennende å se hva Rodgers og Celtic foretar seg før overgangsvinduet stenger 1. september. Signalene går ut på at Celtic vil forsøke å styrke stallen med minst en spiller til, og det er forventet at flere vil bli solgt eller leid ut før august er omme. Rodgers ønsker en mindre spillerstall, og verserer som vanlig mange rykter.

Celtic (4-2-3-1): de Vries; Lustig, Toure, Sviatchenko, Tierney; Brown, Bitton (McGregor 81); Forrest (Roberts 57), Rogic, Sinclair; Griffiths (Dembele 57) Ikke benyttet: Gordon, Janko, Izaguirre og Christie Gult kort: Ingen Tilskuere: 57.758 Celtics beste: Rogic