Ga fra seg to-måls ledelse
17.09.2021
Celtic ga fra seg en to-måls ledelse mot Real Betis i Sevilla i går kveld. Det samme skjedde mot Lille og AC Milan på bortebane i gruppespillet i Europa League i fjor høst. Den gangen spilte Celtic 2-2 mot Lille, mens måtte se seg slått 2-4 av den italienske klubben. Celtic har aldri vunnet på spansk jord i Europacup-sammenheng, men satte i går en ny rekord med tre mål på bortebane mot en spansk motstander. Forrige gang Celtic scoret mer enn et mål på bortebane i Spania, var mot Valencia i september 1962 da klubben tapte 2-4. Dessverre ble Celtic ytterligere redusert da kaptein Callum McGregor ikke ble skadefri og Liel Abada stod over grunnet en israelsk religiøs helligdag.

Etter 13 minutter tok Celtic ledelsen ved Albian Ajeti. Målet kom etter at Jota dro seg fri på høyresiden og la et presis innlegg inn i feltet og den sveitsiske spissen hadde en relativt lett jobb med å sette ballen i nettet. Ballen traff Ajeti i skulderen og ble godkjent etter at VAR-teamet hadde sett på den. Kampen jevnet seg ut og Celtic kan takke en meget god inntreden av Joe Hart at det ikke stod 1-1 like etter. Celtic var likevel det beste laget den første halvtimen og etter 27 minutter stod det 2-0 etter at Josip Juranovic satte inn et straffespark. Ajeti ble felt av hjemmelagets målvakt etter å ha blitt spilt i gjennom av David Turnbull.

Dessverre slapp Celtic seg ned etter 2-0 målet og lot Real Betis få komme inn i kampen. Savnet av McGregor på midtbanen var stort og spesielt Ismaila Soro sleit fælt med å henge med og var stadig på etterskudd. Ivorianeren var ofte feilplassert og maktet ikke å komme tidlig opp nok i motstanderens ballinnehaver. I løpet av to minutter utlignet Real Betis to ganger hvor Celtics midtbane og forsvar rett og slett ikke hang med på notene. I løpet av en tre minutters periode i begynnelsen av 2. omgang hadde Real Betis snudd kampen og ledet 4-2. Spesielt på det 3. målet var forsvarsspillet til Celtic langt under pari og da spesielt av Carl Starfelt. Det var mange supportere som fortsatt ikke skjønte hvorfor svensken ble foretrukket foran Stephen Welsh i midtforsvaret.

Ange Postecoglou gjorde et grep etter 56 minutter ved å erstatte Soro med mer rutinerte James McCarthy. Det hjalp betraktelig og Celtic avsluttet den siste halvtimen best.  Tom Rogic hadde et skudd i stolpen etter et presist innlegg av Jota. Tre minutter før full tid fikk Celtic endelig en redusering da Anthony Ralston "stupheadet" inn et godt slått frispark bra klubbens beste spiller Turnbull. Selv om det ble syv mål, var ikke gårsdagens kamp spesielt god. Til det mistet begge lagene ballen for ofte og for lett i midtbaneleddet. Soro er blitt nevnt, men også Ralston ble avslørt i går kveld da motstanderen er vesentlig bedre enn i Scottish Premiership.

Det var likevel mye positiv å hente fra gårsdagens kamp og Postecoglous spillestil fordrer at ballen må vinnes tilbake så fort den mistes. På det området var ikke Celtic gode nok i Sevilla, og det var hovedårsaken at klubben ikke fikk med seg poeng hjem til Glasgow. Nå venter Livingston i en vanskelig bortekamp på søndag. Livingston har hatt for vane å slå godt fra seg på eget kunstgress når Celtic kommer på besøk.

Celtic (4-3-3): Hart; Ralston, Starfelt, Carter-Vickers, Juranovic; Rogic, Soro (McCarthy 56), Turnbull; Jota, Ajeti og Montgomery Ikke benyttet: Bain,Barkas, Urhoghode, Welsh, Urhoghide, Shaw og Henderson Gult kort: Carter-Vickers og Soro Tilskuere: ca. 30.000 Celtics beste: Turnbull