Celtic ble historiske med fjerde strake trippel
21.12.2020
Celtic ble i går historiske med sin fjerde strake trippel. Dette er en enorm prestasjon som sannsynligvis ikke vil bli forbigått i vår levetid. Ingen klubber har noen gang tidligere vunnet tre hjemlige titler fire sesonger på rad. I gårsdagens skotske cupfinale (som skulle ha vært spilt i mai) mot Hearts ble det ulidelig spennende selv om Celtic startet kampen klart best og ledet 2-0 til pause. De noe slitte utsagnet om at "2-0 er en farlig ledelse" ble til virkelighet i går ettermiddag da Hearts utlignet til 2-2 i løpet av 2. omgang. Etter ekstraomganger stod det 3-3 på resultattavla på Hampden Park og det måtte straffespark til for å kåre en vinner. Kristoffer Ajer var iskald da han gikk frem for å ta Celtic 5. straffespark mot sin tidligere klubbkamerat Craig Gordon. Det resulterte i at Celtic vant 4-3 på straffespark og kunne dermed bokføre klubbens 40. skotske cupmesterskap.

Neil Lennon valgte å gjøre to endringer i forhold til laget som startet mot Kilmarnock for en uke siden. Kaptein Scott Brown og Ryan Christie var begge tilbake i startoppstillingen på bekostning av Ismaila Soro og Jeremie Frimpong. Kristoffer Ajer spilte høyreback - en rolle han tidligere har hatt i deler av tidligere kamper høsten 2020. Celtic virket å ha god kontroll i 1. omgang, selv om det var Hearts som stod for den første målsjansen etter ti minutters spill. Christie scoret Celtics første mål med et fantastisk langskudd fra omtrent 20 meter. Verdensklasse av Christie! Da hadde det gått 18 minutter av kampen og Celtic hadde for alvor kommet inn i kampen. Brown hadde en god mulighet like etter da hans skudd gikk like utenfor stolpen til Gordon. Etter 29 minutter blåste dommer John Beaton korrekt for straffespark da Christoph Berra tok ballen med hånden. Odsonne Edouard hadde ingen problemer med å overliste Gordon fra krittmerket.

Hearts startet best etter pause og allerede etter tre minutter reduserte Liam Boyce. Han møtte Andy Halidays presise ball og "headet" litt for enkelt ballen bak Conor Hazard. Nok en gang må det være lov å stille et stort spørsmålstegn ved markeringen i Celtics midtforsvar. Celtic skapte umiddelbart etter en god mulighet hvor både Christie, David Turnbull og Greg Taylor var involvert. Edouard var dessverre litt for sein til å sette Taylors innlegg i nettet. Elyounoussi testet også sin tidligere lagkamerat, men vinkelen ble i det minste laget. Likevel var det Hearts som var giftigst foran mål og innbytter Josh Ginnelly burde ha redusert da han kom alene med Hazard. Hearts utlignet til 2-2 ved Steven Kingsley. Det så ut som ballen ble klarert på streken, men mållinjeteknologien viste at ballen var inne. Resten av omgangen presset Celtic uten å komme til de største målsjansene.

Det var jevnt i begge ekstraomgangene. Like før dommer Beaton blåste av den første dukket innbytter Leigh Griffiths opp og satte ballen i mål fra kloss hold.  Hearts utlignet seks minutter inn i den andre med Ginnelly. Målet på et slått frispark og i den situasjonen sviktet både Hazard og midtforsvaret. Celtic har vært fryktelige dårlige på å forsvare seg mot dødballer inn i feltet. Like før slutt i 2. ekstraomgang kunne Rogic ha blitt den store helten. Dessverre for Celtic så gikk skuddet hans like utenfor stolpen til Gordon. Etterhvert måtte det straffesparkkonkurranse til for å avgjøre kampen. Hearts tok den første straffen og la et press på Celtic. Den vanligvis så sikre Christie bommet på Celtic tredje straffespark. Hazard gjorde opp for det klønete inngrepet ved Hearts 3. mål ved å mesterlig redde de to siste av Hearts' straffer. Dermed var det opp til Ajer å sikre Celtic seieren og nordmannen viste seg tilliten verdig.

Celtic (4-2-3-1): Hazard; Ajer, Jullien, Duffy (Johnston 90), Taylor (Laxalt 82); Brown (Soro 105), McGregor; Christie, Turnbull (Rogic 68), Elyounoussi (Frimpong 82); Edouard (Griffiths 95) Ikke benyttet: Barkas, Bitton og klimala Gult kort: Ajer, Jullien, McGregor og Elyounoussi Celtics beste: Ajer