Celtic er fortsatt best i byen
12.05.2024
Selv om det "bare" ble 2-1, viste gårsdagens byoppgjør mot erkefienden Rangers at Celtic fortsatt er best ikke bare i Glasgow, men i hele Skottland. Med gårsdagens seier trenger Celtic teknisk sett poeng på de siste to kampene i Scottish Premiership for å kunne løfte pokalen for 54. gang. Daizen Maeda var tilbake i startoppstillingen som venstreving etter en skade. Brendan Rodgers flyttet James Forrest over på høyrekanten og Nicolas Kühn ble forvist til innbytterbenken. Dette var det eneste endringene som ble foretatt i forhold til kampen mot Hearts for en uke siden.

Celtic åpnet kampen best og spesielt Forrest var livlig på sin høyrekant. Et godt innlegg fra veteran skapte "panikk" i Rangers´midtforsvar og det var så vidt at målvakt Jack Butland fikk hindret et selvmål innledningsvis. Kampens beste spiller, Callum McGregor, var nest sist på ballen da Matt O´Riley satte inn 1-0 etter 35 spilte minutter. De neste ti minuttene skulle vise seg å bli avgjørende for kampen. Tre minutter etter det første målet, var John Lundstram uheldig (eller udyktig?) å sette ballen i eget nett. Målet kom ved at først fant Cameron Carter-Vickers Dasen Meada med et perfekt vektet pasning. Sistnevnte brukte farten sin og la ballen inn i feltet hvor Lundstram forsøkte å klarere, men mislyktes.

Dessverre så var Celtic ukonsentrerte og slapp inn et unødvendig baklengsmål fem minutter før slutt. Cyrille Dessers fikk lov til å rage høyest og "heade" inn utligningen etter svak markering i Celtics midtforsvar. To minutter på overtid satte Lundstram inn en fryktelig stygg takling på Alistair Johnston. Dommer Wille Collum gir Rangers-spilleren gult kort, men dette blir omgjort til rødt etter at VAR grep inn. Det var ingen tvil om at utvisningen satte sitt preg på kampen. Rangers måtte vinne for å holde liv i kampen om ligagullet. Ti minutter etter hvilen fikk Celtic tildelt et straffespark som ved første øyekast virket noe "billig". O´Rileys straffe var både løst og svakt plassert slik at Butland kunne redde ganske enkelt. Det er sjette gang Celtic misser på et straffespark i Scottish Premiership inneværende sesong!

Resten av kampen hadde Celtic god kontroll, men bude ha scoret minst et mål til. Maeda hadde en ball i nettet som ble korrekt avblåst for "offside" og innbytter Adam Idah misset to store muligheter mot slutten. Likevel Celtic beviste nok en gang hvem som er Skottlands beste lag. Tre seiere og en uavgjort i byoppgjørene mot Rangers er bevis nok. Nå gjester to kamper - et vanskelig borteoppgjør mot Kilmarnock på onsdag før Celtic vil motta pokalen lørdag ettermiddag hjemme mot St Mirren.

Celtic (4-3-3): Hart; Johnston (Ralston 74), Carter-Vickers, Scales, Taylor; O´Riley, McGregor, Hatate (Iwata 80); Forrest (Kühn 72), Kyogo (Idah 72) og Maeda Ikke benyttet: Bain, Nawrocki, Welsh, Bernardo og Palma Gult kort: Maeda, Hatate og McGregor Celtics beste: McGregor Tilskuere: ca. 60.000