Celtic skuffet stort i byderby
18.10.2020
Celtic skuffet stort i gårsdagens byderby mot Rangers. Dette var første gang de to erkefiendene møttes siden slutten av desember 2020. Den gangen var Rangers klart best på Celtic Park og vant 2-1. I går var også gjestene det laget som ville mest og det var ikke noe å si på at de vant 2-0. Celtic har vært uheldige den siste tiden da trioen Odsonne Edouard, Nir Bitton og Hatem Abd Elhamed alle testet positivt på Covid-19 viruset. I tillegg satte Ryan Christie seg selv i karantene etter at landslagskollega Stuart Armstrong testet positivt. Christie har seinere testet negativt to ganger, men fikk ikke lov av det skotske fotballforbundet å spille gårsdagens kamp. Det er tydeligvis forskjellsbehandling ute og går - Kieran Tierney var i samme situasjon som Christie og spilte for Arsenal mot Manchester City seinere på kvelden. Nykommeren Diego Laxalt fikk sin debut Celtic og unggutten Stephen Welsh spilte midtstopper etter at Christopher Jullien ikke ble skadefri.

Mohamed Elyounoussi stod bak Celtics første målsjanse etter kun noen få spilte minutter - Callum McGregor dro seg fri langs venstresiden og sendte ballen inn i feltet. Dessverre for Celtic maktet ikke nordmannen å få kontroll på ballen. I sitt andre angrep i kampen gikk Rangers opp til 1-0 etter ni minutter. Kristoffer Ajer felte Ryan Kent unødvendig og dommer John Beaton blåste for frispark. Dette ble tatt av James Tavernier. Rangers' kaptein sendte en meget presis ball inn i feltet som Conor Goldson satte i mål. Det var svak markering i Celtics midtforsvar og i tillegg ikke helt kompetent målvaktspill av Vasilis Barkas. Etter målet tok Rangers mer og mer over kampen, men produserte ikke mer enn par halvsjanser. Den største målsjansen hadde likevel Celtic ved Elyounoussi - han mottok en meget godt slått langpasning fra Shane Duffy, men avslutningen og ikke minst valget til nordmannen var det ikke samme klasse over. Av en eller annen merkelig grunn forsøkte Elyounoussi å lobbe over Rangers' utrusende målvakt Allan McGregor, mens spissmakker Patryk Klimala var helt alene på motsatt side.

En susende takling av fra Ajer i rett øyeblikk på Kent forhindret Rangers en god målsjanse rett etter pausen. Etter 54 minutter doblet Rangers ledelsen også denne gangen ved Goldson. Midtstopperen mottok en godt slått pasning fra veteranen Scott Arfield, Duffy blokkerte det første skuddet, men på returen var Goldson påpasselig fremme. Like etter hadde Kent en ny god målsjanse. Ved denne anledningen gikk skuddet hans i beinet til Ajer og ut til hjørnespark. Neil Lennon valgte å bytte inn Leigh Griffiths for Klimala midtveis i 2. omgang og veteranspissen hadde Celtics beste mulighet i omgangen. Ajer spilte Griffiths igjennom - han rundet McGregor, men dessverre ble vinkelen for spiss og Rangers fikk avverget. På tampen av kampen fikk Barkas slått et frispark fra Tavernier over tverrliggeren.

Rangers hadde grei kontroll i den ikke akkurat så velspillende kampen. Det er tydelig at Celtic savnet sine utestengte spillere. Olivier Ntcham var en skygge av seg selv i den offensive midtbanerollen og Klimala var knapt synlig på topp. På papiret har Celtic et langt bedre mannskap enn Rangers. Likevel har Steven Gerrard med små ressurser bygd opp et hardtarbeidende og slagkraftig mannskap. Nå leder de Scottish Premiership fire poeng foran Celtic med et kamp mer spilt. Håpet er langt fra over for Celtic, men laget må opp i ringene og prestere langt bedre enn dette!

Celtic (3-5-2): Barkas; Welsh (Turnbull 84), Duffy, Ajer; Frimpong, Brown, Ntcham (Rogic 67). McGregor, Laxalt (Taylor 84); Klimala (Griffiths 67) og Elyounoussi (Ajeti 56) Ikke benyttet: Bain, Ralston, Soro og Henderson Gult kort: Duffy og Brown Celtics  beste: McGregor