Celtic sviktet katastrofalt igjen!
14.08.2019
Historien gjentar seg og tredje kvalifiseringsrunde til gruppespillet i Champions League ser ut til å være sant helvete for Celtic. For et år siden var det AEK Athen og i går kveld CFR Cluj. Celtic hadde et godt utgangspunkt med 1-1 i den første bortekampen i Romania, men hjemme på Celtic Park i går kveld sviktet det katastrofalt for Neil Lennons utvalgte. Lennon valgte å vrake Boli Bolingoli-Mbombo som venstreback og erstatte ham med Callum McGregor. Et svært lite heldig trekk av manageren skulle det vise seg! Ikke det at McGregor var så svak på en uvant posisjon, men snarere fordi hans løpskapasitet, duellstyrke og pasningssikkerhet var savnet på midtbane. På en kveld hvor heller ikke Scott Brown var på topp så tapte Celtic kampen om midtbanen. Ellers så var Hatem Abd Elhamed og Mikey Johnston tilbake i startoppstillingen.

Kampen åpnet nervøst og svakt fra begge lag. Celtic skapte et par brukbare målsjanser innledningsvis ved Ryan Christie og Odsonne Edouard, mens gjestene fra Romania også hadde noen. Det var ikke helt ufortjent at CFR Cluj tok ledelsen etter 27 spilte minutter. Svak markering i midtforsvaret og ikke kompetent målvaktspill fra Scott Bains side må ta skylden for dette unødvendige baklengsmålet. Celtics beste målsjanse i første omgang kom ti minutter før hvilen da dessverre Edouards avslutning på Christies innlegg ikke var presis nok.

Celtic startet suverent best etter pause og i løpet av de første 16 minuttet snudde laget kampen etter to flotte mål av James Forrest og Odsonne Edouard. McGregor var arkitekten bak det første med et godt rykk langs venstrekanten og presist innlegg til en fremadstormende Forrest. På det andre målet utnyttet Edouard en svakt klarering i CFR Clujs midtforsvar og satte ballen sikkert bak gjestenes målvakt. På dette tidspunktet med en snau halvtime igjen å spille så alt meget lyst ut på Celtic Park.

Etter 72 minutter skjer det utenkelige - Brown "handset" totalt unødvendig i eget straffefelt. Kapteinen strakk ut armen etter ballen og den latviske dommeren hadde ingen annen mulighet enn å dømme straffespark. Billel Omrani var sikkerheten selv fra krittmerket. Fire minutter seinere gikk Celtic opp til 3-2 ved Christie. Målet kom på en kontring hvor til slutt Edouard sender ballen inn til en aggressiv Christie som satte ballen i nettet fra kloss hold. Da viste kampuret på Celtic Park 76 spilte minutter.

Det siste kvarteret raknet det fullstendig for Celtic. Hjemmelaget ble stående for høyt og CFR Cluj benyttet dette til en kontring etter 80 minutter. Bain måtte gi en retur og på den var Omrani påpasselig fremme og utlignet til 3-3. Dette var nok et totalt unødvendig baklengsmål av Celtic hvor gjestene fikk komme altfor lett i gjennom på sin høyreside og midtforsvaret med Jozo Simunovic og Kristoffer Ajer var helt på etterskudd. Celtic måtte satse alt fremover og hadde to gode målsjanser på tampen av kampen ved innbytter Leigh Griffiths og McGregor. Fem minutter på overtid kontret CFR Cluj inn ytterligere et mål, men det hadde ingen betydning. CFR Cluj møter Slavia Praha i "play off" til gruppespillet spillet, mens Celtics må igjennom nok en kvalifiseringsrunde for å nå gruppespillet i Europa. Svenske AIK er mest sannsynlige motstander i den kampen.

I etterkant av gårsdagens kamp kan det med rette stilles mange kritiske spørsmål til Lennons laguttak og taktiske disposisjoner. McGregor som venstreback er allerede blitt nevnt innledningsvis. Celtic ble altfor lette på midtbanen i går uten McGregor og tapte kampen der. Hvorfor brukte ikke Lennon Jonny Hayes som venstreback hvis han hadde så liten tillit til Bolingoli-Mbombo? Hayes har bevist tidligere at han kan gjøre en brukbar jobb som venstreback. Hvorfor satt ikke en av klubbens mest rutinerte spillere i Scott Sinclair en gang på benken? Da det røynet på som verst på slutten av kampen kunne Sinclairs enorme rutine ha vært utslagsgivende. Da Celtic gikk opp til 3-2 hadde Lennon fortsatt to bytter igjen. Hvorfor gjorde han ingen endringer for å trygge ledelsen? Bain var ikke god mot Motherwell i helgen (og må ta det første baklengsmålet på sin kappe) og kanskje burde Craig Gordon fått muligheten istedenfor? Til slutt må det være lov om å stille spørsmål om Brown er god nok i Europa? Kapteinen mangler tempo og pasningskvaliteten hans har vært bedre. I den hjemlige ligaen kan han skjule mye av det med god innstilling og innsats, men på et høyre nivå blir han dessverre avslørt.

Uansett så var dette en av de mest skuffende tapet på lenge. Atskillig verre en å bli slått ut av AEK Athen i fjor. Celtic skal ikke slippe inn fire mål mot CFR Cluj! All respekt til den rumenske klubben, men så gode var de ikke. Med 1-1 fra det første oppgjøret skulle Celtic rett og slett ha rodd avansementet til "play off" i land. Både Lennon og spillerne må gå i seg selv, men i går kveld var det først og fremst Lennons disposisjoner som det må stilles spørsmålstegn med.

Celtic (4-2-3-1): Bain; Elhammed, Simunovic, Ajer, McGregor; Brown (Bayo 87), Ntcham (Griffiths 83); Forrest, Christie, Johnston (Morgan 74); Edouard Ikke benyttet: Gordon, Jullien, Bolingoli-Mbombo og Bitton Gult kort: Elhammed Tilskuere: 50.964 Celtics beste: Edouard