Dramatisk i Celtics VAR-debut
24.10.2022
Gårsdagens kamp var Celtics første i Scottish Premiership hvor VAR ble benyttet. Det er ingen tvil om at VAR og dommer Nick Walsh spilte hovedrollene i "thrilleren" mot Hearts tidlig i går ettermiddag. For den nøytrale tilskuere hadde nok kampen med ikke mindre enn syv mål en stor underholdningsverdi, men for de fleste av Celtics mange tilreisende supportere er nok frustrasjon et bedre dekkende ord.

Celtic åpnet kampen best og allerede etter 14 minutters spill ga James Forrest Celtic ledelsen med en "heading". Anthony Ralston var nest sist på ballen og Celtic fikk god hjelp av dårlig forsvarsspill av hjemmelaget slik at Forrest fikk stå umarkert inne i feltet. Ralston ble første "offer" for en feilaktig avgjørelse av VAR og Walsh da han "stupheadet" ballen i netter midtveis i 1. omgang. Helt utrolig at dette ikke ble godkjent! På overtid av 1. omgang fikk Hearts et tvilsomt idømt straffespark da Cameron Carter-Vickers og Cammy Devlin begge var på ballen. Sistnevnte falt overende og dommer Walsh dømte straffespark etter å ha sjekket TV-skjermen. Lawrence Shankland overlistet Joe Hart. Den største skandalen kom bare minuttet etter da Michael Smith tydelig "handset" inn i eget straffefelt. Verken VAR eller Walsh tok seg bryet med å sjekke hendelsen. Celtic kunne ha ledet 3-0 halvveis, men istedenfor stod det 1-1 på resultattavla på Tynecastle.

Allerede etter to minutter i 2. omgang fortsatte dramatikken da Shakland ga hjemmelaget ledelsen 2-1. Denne gangen gjorde dommeren rett og dømte mål. Shankland var hårfint "onside" i denne situasjonen. Likevel var dette et unødvendig baklengsmål siden Bernabei mistet ballen og Hearts kunne fart fremover. Etter 52 minutter misset Aaron Mooy på åpent mål etter et meget godt angrep av Celtic. Australieren gjorde det godt igjen kun tre minutter seinere med et presist slått hjørnespark som Giorgos Giakoumakis satte hodet til. Celtic gikk opp i ledelsen 3-2 med halvtime igjen å spille ved Daizen Maeda. Dramatikken fortsatt og Hearts fikk sitt andre straffespark i kampen. Dette var en korrekt avgjørelse av dommer. Hart reddet straffesparket fra Shankland, men måtte dessverre gi en retur som Josh Ginnelly satte i nettet. Målet ble annullert og straffesparket ble tatt på nytt da VAR oppdaget at en av Heaarts-spillerne bevegelig seg for tidlig inn i straffefeltet. Shankland overlistet Hart for andre gang og dermed var det uavgjort igjen.

Innbytter Greg Taylor ble den store helten da han 15 minutter før slutt satte inn 4-3. Venstrebacken kastet frem beinet og overlistet tidligere Celtic-målvakt Craig Gordon. Celtic burde ha vunnet kampen med minst tre måls overvekt. Likevel i går var det poengene som var viktigst. Seinere på ettermiddag maktet Rangers kunne å spille 1-1 hjemme mot Livingston og dermed doblet Celtic ledelsen på tabellen til fire poeng. Allerede på tirsdag er det ny kamp for Celtic. Dette er kanskje sesongens viktigste kamp sålangt hjemme mot Shakhtar Donetsk i Champions League. Celtic MÅ vinne for å ha mulighet til å sikre spill i Europa League etter nyttår.

Celtic (4-3-3): Hart; Ralston, Carter-Vickers, Jenz, Bernabei (Taylor 66); Hatate (Abildgaard 92), Mooy, O'Riley; Forrest (Abada 66), Giakoumakis og Maeda (Haksabanovic 66) Ikke benyttet: Siegrist, Juranovic, Ideguchi, McCarthy og Kyogo Gult kort: Jenz Tilskuere: 18.081 Celtics beste: Taylor