Nok en skuffelse i Champions League
27.08.2020
Celtic skuffet nok en gang i Champions League med 1-2 tap mot ungarske Ferencvaros i Glasgow i går kveld. Resultatet betød at "eventyret" i Champions League er over for denne sesongen og klubben må gjennom ytterligere kvalifisering for å nå gruppespillet i Europa League. Faktisk må man tilbake til i 2005 da Celtic tapte for Artmedia  Bratislava for å finne en tidligere "exit" i Champions League. James Forrest spilte sin kamp nr. 400 for Celtic i går kveld. En lårskade på Odsonne Edouard, betød at Neil Lennon måtte gjøre endringer på spissplass. Valget falt på Ryan Christie i en uventet rolle som enslig spiss. Verken Albian Ajeti eller Patryk Klimala er foreløpig i 100% kampform og Lennon stod foran et vanskelig valg. Hatem Abd Elhamed og Kristoffer Ajer ble foretrukket foran Jeremie Frimpong og Nir Bitton som henholdsvis høyreback og midtstopper i forhold til laget som startet mot Dundee United på søndag. Spillerne bar sørgebånd i går kveld til minne om tidligere spiller Pat McCluskeys bortgang.

La det være sagt med en gang; gårsdagens kamp mot forrige sesongs ligamester fra Ungarn skulle Celtic ha vunnet basert på spill og målsjanser. Ferencvaros var effektive med uttelling på to av sine tre avslutninger på mål. Celtic på sin side hadde ni avslutninger på mål og flere av dem var store! Lennons utvalgte fikk også den verst tenkelige starten da Ferencvaros gikk opp til 0-1 etter kun syv minutters spill på et godt plassert langskudd av David Siger. Ledermålet ga bortelaget en skikkelig "boost" og de jobbet utrettelig for å forsvare ledelsen. Mohamed Elyounoussi stod bak Celtics første store målsjanse midtveis i 1. omgang Dessverre for hjemmelaget ble skuddet hans blokkert. Kun noen få minutter var Christie påpasselig fremme på Greg Taylors innlegg, men den siste "touchen" var ikke presis nok. Like før pause misset Elyounoussi  og Callum McGregor hver sin gode mulighet for Celtic.

Etter 53 spilte minutter fikk endelig Celtic lønn for strevet da Christie utlignet på et langskudd som gikk via en av Ferencvaros' midtstoppere, skiftet retning og utmanøvrerte gjestenes gode målvakt Denes Dibusz. Five minutter seinere var Celtic uheldige som ikke gikk opp i ledelsen; Elhamed fant Olivier Ntcham med en utsøkt pasning og sistnevnes avslutning var av like god klasse. Dessverre traff balle undersiden av tverrliggeren og spratt ut. Mot spillets gang utnyttet Ferencvaros en svak markering av Celtics forsvar og Tokmac Nguen utnyttet dette, satte fart og rundet Elhamed før han satte ballen enkelt bak Vasillis Barkas i Celtics mål. Nguen er født i Kenya, men kom til Norge fem år gammel og har spilt for Stræmsgodset i flere sesonger.

Ferencvaros maktet å holde stand det siste kvarteret etter å ha gått opp i ledelsen. Seieren var ikke fortjent, men bortelaget var disiplinerte og forsvarte seg godt. Gårsdagens kamp gikk dessverre inn i rekken av unødvendige tap på hjemmebane i kvalifiseringen til gruppespillet. For to år siden var det AEK Athen og i fjor var det rumenske Cluj som ble for sterke. Glemt er heller ikke det forsmedelige tapet mot FC København i Europa League i februar 2020. Celtic må bare glemme gårsdagens kamp og se videre for allerede til søndag er det ny kamp i Scottish Premiership hjemme mot Motherwell.

Celtic (4-2-3-1): Barkas; Elhamed (Frimpong 77), Ajer, Jullien, Taylor; Brown, McGregor; Forrest (Ajeti 77), Ntcham, Elyounoussi; Christie Ikke benyttet: Bain, Bitton, Soro, Harper og Klimala Gult kort: Elhamed og Brown Celtics beste: Christie