Nok en skuffelse i Europa
27.11.2020
Etter en positiv start med Odsonne Edouards mål etter 16 minutter, ble gårsdagens kamp i Europa League nok en skuffelse for Celtic. Kampen endte med et ydmykende 1-4 tap mot den tsjekkiske ligamesteren Sparta Praha som burde ha vært en overkommelig motstander. Dette er i sterk kontrast til et år siden da Celtic slo Rennes 3-1 og vant sin gruppe i Europa League med en kamp igjen å spille. Christopher Jullien var tilbake i midtforsvaret med sin første kamp siden midten av september. Franskmannen har slitt med en skade i ryggen. I forhold til kampen mot Hibernian på lørdag var også Hatem Abd Elhamed og Olivier Ntcham tilbake i startoppstillingen på bekostning av Jeremie Frimpong og Olivier Ntcham. Det så dessverre ikke ut til å hjelpe mye for Celtic var like tafatte på midtbanen og svake i forsvar som i altfor mange kamper denne sesongen.

Som nevnt innledningsvis startet Celtic kampen bra i Praha i går kveld. Det var ikke ufortjent at gjestene fra Glasgow tok ledelsen etter 16 minutter. Målet kom etter godt forarbeid av Callum McGregor og Mohamed Elyounoussi. Målscorer Edouard viste ved den anledningen hvorfor han er den desidert beste spilleren i skotsk fotball når han er i form. Scoringen var av høy klasse rett og slett. Hjemmelaget utlignet etter 27 minutter da Celtic nok en gang beviste at laget ikke maktet å forsvare seg på et hjørnespark. En svak klarering av Scott Brown resulterte i at David Hancko fikk stå helt umarkert og kunne enkelt sette ballen i nettet bak Scott Bain. Ti minutter før pause sendte Elhamed en presis ball inn i feltet, men avslutningen til Edouard var det ikke like høy klasse over. Sparta Praha tok imidlertid ledelsen 2-1 ved Lukas Julis (som scoret tre av målene forrige gang de to lagene møttes). Dette var et mål som burde ha vært unngått - en tydelig misforståelse mellom Bain og Kristoffer Ajer som medførte at begge kom på halvdistanse og Julis kunne enkelt sette ballen i mål.

Celtic åpnet 2. omgang best og skapte et par tre brukbare målsjanser den første halvtimen. Ntcham, Ryan Christie og Edouard misbrukte hver sin mulighet. De to førstnevnte hadde hvert sitt gode skudd, men det var Edouard som kom nærmest tellende resultat. I den situasjonen var det skuddet som var for svakt selv om franskmannen nærmest kom alene med hjemmelagets målvakt. Med ti minutter igjen av kampen kapitulerte Celtic skikkelig og slapp inn to altfor enkle mål. Ved begge anledninger ble ballen mistet i midtbaneleddet og det må også være lov å stille spørsmålstegn ved målvaktspillet til Bain. Det er noe fundamentalt galt med Celtic for tiden. Laget er i utgangspunktet forsterket i forhold til i fjor, men ingen av nykommerne med et et hederlig unntak av Diego Laxalt har maktet å bidra med noe særlig. I tillegg er det en del nøkkelspillere som er helt ut av form- Den sentrale duoen på midten med Brown og McGregor fungerte ikke i det hele tatt i går kveld og da verken Christie eller Ntcham hadde sin beste dag på jobben, ble det for tynt for Celtic. I tillegg så var forsvarsspillet nok en gang under pari.

Med gårsdagens resultat et Celtic definitivt ute av Europa League. Det er kanskje like greit for nå er det den hjemlige ligaen det må fokuseres på. Alt må settes inn på å tette luka til Rangers og å finne igjen noe av "råskapen" som Celtic har manglet i det siste. Først venter Ross Country i Betred Cup (det offisielle navnet på ligacupen) på søndag og i desember skal det spilles hele åtte kamper. Av disse er fem i ligaen og i disse må det bokføres 15 poeng!

Celtic (4-2-3-1): Bain; Elhamed, Jullien, Ajer, Laxalt; Brown (Rogic 66), McGregor; Christie, Ntcham, Elyounuossi; Edouard (Klimala 82) Ikke benyttet: Barkas, Frimpong, Taylor, Duffy, Bitton, Henderson og Ajeti. Gult kort: Ingen Celtics beste: Ingen