Seieren glapp på slutten
26.11.2021
Med ti minutter igjen å spille på BayArena i Leverkusen i går kveld hadde Celtic seieren i lomma. Hjemmelaget Bayer Leverkusen hadde aldri tapt en kamp på hjemmebane i Europa League (12 seiere og tre uavgjorte) tidligere og kun en sluttspurt med to mål på fem minutter reddet Bundesliga-klubben. Celtic på sin side spilte en god kamp, var absolutt med på notene og fremstod betraktelig bedre enn da klubbene møttes i Glasgow i slutten av september. James Forrest fikk muligheten fra start på bekostning av Liel Abada. Dette var den eneste endringen Ange Postecoglou i forhold til laget som startet semifinalen mot St Johnstone på lørdag. Med tap i går kveld samtidig som Real Betis slo Ferencvaros, må Celtic nøyer seg med spill i Euro Conference League etter nyttår.

Bayer Leverkusen tok ledelsen 1-0 allerede etter 16 minutters spill Robert Andrich. Målet kom etter et hjørnespark hvor Andrich fikk stå altfor umarkert inne i Celtics straffefelt. På dette tidspunktet hadde samme spiller allerede "headet" like over tverrliggeren til Celtic. Mange fryktet et nytt stortap for Celtic, men Postecoglus utvalgte kjempet seg tilbake inn i kampen og skapte noen målsjanser. Som vanlig var det "superdouen" Jota og Kyogo som skapte det meste fremover for Celtic. Etter 40 minutter slo Jota et perfekt innlegg fra venstresiden og Kyogo kastet seg frem. Med første øyekast så det ut som japaneren kolliderte med hjemmelagets målvakt Lukas Hradecky, men etter at den greske dommeren fikk se situasjonen på VAR-monitoren dømte han straffespark til Celtic. Nok en gang var Josip Juranovic sikkerheten selv fra krittmerket. Selv om Hradecky valgte å bli stående, satte Juranovic ballen utagbart for målvakten via tverrliggeren. Dramatikken var ikke over og like før pause hadde hjemmelaget to avslutninger i henholdsvis stolpen og tverrliggeren i det samme angrepet.

Joe Hart vartet opp med et par redninger i ypperste verdensklasse i begynnelsen av 2. omgang. To minutter etter dobbeltredningen til Hart ga Jota Celtic ledelsen 2-1 etter en meget god kontring hvor både Nir Bitton og Kyogo var involvert. Jota hadde ingen problemer med å sette ballen utagbart for Hradecky helt nede i høyre hjørne. Postecoglou valgte noe overraskende å bytte og både Jota og Kyogo og mye av kreativiteten forsvant fremover for Celtic. Hart vartet opp med nok en redning av ypperste klasse, men kunne ikke forhindre at Bayer Leverkusen satte inn to mål på slutten. Helt på tampen misbrukte David Turnbull en god mulighet til å utligne med et  langskudd som dessverre for Celtic gikk over mål. Celtic hadde virkelig fortjent minst et poeng på bortebane mot en klubb som ligger på 4. plass på tabellen i Bundesliga. Det var virkelig synd at Celtic ikke maktet å holde stand de siste ti minuttene.

På søndag venter Aberdeen i Scottish Premiership på Celtic Park. Dette er starten på en meget viktig måned med et tett kampprogram. Inkludert kampen mot Aberdeen skal Celtic spille åtte kamper i Scottish Premiership før nyttår i tillegg til siste kamp i Europa League og en ligacupfinale mot St Johnstone. Første helgen i januar møters Celtic og Rangers i sesongens andre Glasgow derby før det blir en vinterpause frem til helgen 22/23 januar.

Celtic (4-3-3): Hart; Ralston, Carter-Vickers, Welsh, Juranovic; Turnbull, Bitton (McCarthy 76), McGregor; Forrest (Abada 72), Furuhashi (Ajeti 76)og Jota (Johnston 72) Ikke benyttet: Bain, Oluwayemi, Murray, Montgomery, Scales, Urhoghide, Shaw og Soro Gult kort: Carter-Vickers Tilskuere: 19.380 Celtics beste: Carter-Vickers